Liginullenergiahoone Viljandis

Liginullenergiahoone Viljandis

Liginullenergiahoone Viljandis

Antud krundi planeering nägi ette olukorra, kus suhteliselt väikesele alale tuli ära mahutada kompaktne hoone.

Kogu eramu paiknemisel ja planeerimisel on järgitud energiatõhususe kontseptsiooni – seda nii siseruumide planeeringus kui ka välisarhitektuuris. Ristkülikukujulise põhiplaaniga hoone asub ilmakaarte suhtes soodsalt: suured klaaspinnad on paigutatud lõunaküljele, millelt avaneb avar vaade Viljandi järvele. Vaadet saab lisaks nautida lõunaküljel paiknevalt terrassilt ja rõdult. Viljandi lossimägedele iseloomulikku tugeva langusega reljeefi sai ära kasutatud hoone arhitektuuris, kus osaliselt nähtav 0-korrus on ehitatud maa-alla. Selline reljeef võimaldas maastikul põnevat vormimängu treppidega. Fassaadi puhul on põhimaterjalina kasutatud heledat krohvi, millele sekundeerib hallikas horisontaalne laudis. Korrused on omavahel seotud lahtise välistrepiga ning arhitektuurset vormi täiendavad metallist võrestikud.

Eesti Puitmajaliidu ja Eesti Puitmajaklastri korraldatud “Aasta Tehasemaja 2016” konkursil võitis Viljandimaa liginullenergiamaja auhinna “Energiatõhusaim hoone 2016″.

“Sense OÜ liginullenergiahoone oli konkursitöödes energiasäästlikkuse mõttes konkurentsitult parim. Eriliseks teeb hoone suurel hulgal tampsavi kasutamine. Zürii leidis, et hoone valge krohvitud fassaad on ilmastiku eest hästi kaitstud ja püsib kaua ilus ning ettevõtte puhul on tegemist praegu Eesti kogenuima passiivmajade valmistajaga.”

Tiit Tamberg, Eesti Puitmajaklaster