Nearly zero energy building in Viljandi

Nearly zero energy building in Viljandi

Nearly zero energy building in Viljandi

Most energy efficient prefabricated building of the year 2016. Awarded by the Estonian Woodhouse Association.

The city plan and lot on a slope dictated the need to squeeze the architectural solution into the compact layout and a small footprint.

High energy efficiency has been the core idea while planning and positioning the building in this location, which is reflected in the room layout and architectural solution. A compact building form with rectangular footprint is facing directly to the South, where large windows provide a means to accumulate sun’s warmth and marvellous views to the lake nearby. The views can be enjoyed also from the terrace and balconies which provide shade for the windows in summertime.

The steep slope of the lot is very typical for this town and provided us the means to complement the building look with a creative play of external stairs, which connect the different stories. The façade is mainly light-coloured plaster mixed with greyish horizontal timber-cladding and metal-grating.